pondělí 16. února 2015

Naučte se dělat včely

EDIT: Máme plno. Děkujeme za veliký zájem a pokud se na vás nedostalo, rádi se s vámi setkáme příští rok.

O co jde?
Honza vás zve k nám. Na jaře se společně chystáme tvořit nová včelstva s mladými královnami a jestli chcete, můžete se to na nás naučit. Začneme v druhé půlce dubna a skončíme někdy na přelomu května a června. Za tu dobu se sejdeme zhruba čtyřikrát.

Pro koho to je?
Pro ty z vás, kteří už máte včely a chcete je rozmnožit, nebo jste alespoň četli včelařské knížky a chcete si včely pořídit. Zvláště vhodná je pak účast vás, kteří jste si u nás objednali oddělky. Máte totiž možnost trávit se svými budoucími včelami čas už v prenatálním období a pozorovat, jak to roste. Návštěvy pro nevčelařskou veřejnost zatím nepořádáme.

Čím se to liší od ostatních včelařských kurzů?
Minimem řečí a maximální možností si všechno osahat a vyzkoušet. Honza zažil včelaření v několika evropských zemích, na velkých farmách i v malé zahrádce. Nebude vás proto unavovat povrchními soudy o dobru a zlu a místo toho vám zkusí poradit, co by mohlo jít ve vašich podmínkách.

Co je na programu?
Tvoření desítek včelstev pomocí takzvaného sběrného oddělku. Můžeme si ukázat ale i smetence, přeletáky a možná i roje. Občasnou účast přislíbil také náš kamarád a včelařský učitel Ivan Černý.
Přibližný harmonogram:
1. setkání (koncem dubna): braní plodových plástů z velkých včelstev a tvorba tzv. startérů.
2. setkání (obvykle kolem prvního máje): odstranění nouzových matečníků, přelarvení
3. setkání (obvykle v polovině května): stavění oplodňáčků
4. setkání (začátkem června): značení nových včelích matek

Co musíte mít?
Čas, protože počasí může hýbat s termíny. Kolo nebo auto, protože naše včelnice v okolí Dolních Chaber jsou od sebe i deset kilometrů. Vlastní ochranné pomůcky proti včelám a klíšťatům. Snahu něco se naučit.

Kolik to stojí?
Vstupné je dobrovolné. Před penězi dáváme přednost tomu, co vyrábíte vy – mléku a mléčným výrobkům, vejcím, masu, obilí, dříví a tak podobně.

Jak se přihlásit?
Napište nám mail na honzovyvcely@gmail.com . Dáme vám vědět, až se vyjasní termíny a další podrobnosti.

Co říci závěrem?
Těšíme se.

Fakt?
Si pište.



Žádné komentáře:

Okomentovat