pátek 11. prosince 2015

Naučte se dělat včely

Kurz v roce 2016 je už plný. Děkujeme za váš velký zájem a těšíme se na viděnou na jaře nebo v dalších letech!

O co jde?
Honza s Ivanem vás zvou k nám. Na jaře se chystáme množit včelstva a jestli chcete, můžete se to na nás naučit. Začneme koncem dubna a skončíme v červnu.

Čím se to liší od ostatních včelařských kurzů?
Minimem zbytečných řečí a maximální možností si všechno osahat a vyzkoušet. Ivan s Honzou zažili včelaření na malých zahrádkách i velkých farmách, v Čechách i ve světě. Nebudou vás proto unavovat povrchními soudy o dobru a zlu a místo toho zkusí poradit, co by mohlo jít ve vašich podmínkách. Nepotřebují před vámi machrovat a dají vám možnost poučit se z jejich minulých i současných včelařských chyb.

Pro koho je kurz určený?
Může být užitečný zejména těm, kteří:

1. už mají včely a rádi by se je naučili svépomocí množit. Vyzkouší si vybrat vhodné plásty do oddělků a chovat matky pomocí přelarvení. Probereme společně výhody i nevýhody různých metod a pomůžeme vybrat tu nejvhodnější pro potřeby každého z vás.

2. u včel ještě nikdy nebyli a chtěli by si osahat, jak se s nimi pracuje. Stačí mít vlastní ochranné pomůcky a aspoň nějakou přečtenou včelařskou knížku, zbytek vám ukážeme.

3. si u nás objednali oddělky, rádi by dohlédli na jejich prenatální vývoj a zažili jejich příběh.

Co je na programu a kdy to bude?
Ukážeme si rámkové i bezrámkové včelaření. Vytvoříme společně několik desítek nových včelstev pomocí takzvaných sběrných oddělků. Vyzkoušíme si různé techniky přelarvení. Budeme hledat roztoče na trubčím plodu. Probereme vaše i naše včelaření. To vše ve dvou od dopoledne do podvečera trvajících setkáních následovaných e-mailovou reality show, v níž vám budeme fotit a popisovat další dění..
1. setkání - 29.4. (pátek) – Seznámení s Honzovými včelami, zakládání sběrných oddělků
2. setkání - 8.5. (neděle) – Přelarvení, návštěva u Ivanových včel

Kdo to vede?
Dva kamarádi, Ivan Černý a Honza Vondrák. Ivan včelaří desítky let s několika včelstvy, momentálně na volné stavbě bez rámků. Podílí se na vydávání včelařských knížek i včelařského časopisu a přednáší ve včelařské škole. Honza včelaří šest let, pracoval na včelích farmách v Česku i Francii a má desítky včelstev, která nám poslouží v průběhu kurzu.

Kde to bude a co s sebou?
Na včelnicích Honzových a Ivanových včel v okolí Dolních Chaber. Během dne budeme přejíždět i deset kilometrů, takže se hodí mít s sebou kolo nebo auto. Dál vlastní jídlo a pití i ochranné pomůcky proti žihadlům a klíšťatům.

Kolik to stojí?
1500 korun za člověka a obě setkání. Platit můžete hotově na začátku, nebo předem na účet. Kdo něco vyrábí, tvoří, pěstuje, chová nebo učí, může nabídnout výměnu.

Jak se přihlásit?
Napište nám mail na honzovyvcely@gmail.com . Potvrdíme a dáme vědět další podrobnosti.

Co říci závěrem?
Těšíme se.

Fakt?
Si pište.

A jak to vypadá?
Asi takhle:



















Žádné komentáře:

Okomentovat